Periyodik Kontrol
Periyodik Kontrol
Çalışanların can güvenliğini tehlikeye atmamak için tesislerin belirli periyotlarla yapması zorunlu olan bir uygulamadır. Yapılmadığı taktirde oluşabilecek kayıplardan iş veren sorumludur. Resmi gazetede 2001 yılının Ağustos ayında yayımlanan ve yürürlülüğe giren ‘ Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ gereğince paratonerlerin ölçümü aksi giden bir durum olmadığı sürece yılda bir yapılmalıdır.
Yıldırım düşmesi ihtimaline karşı çalışanların ve elbette ki fabrikanın zarar görmemesi için yapılan bir ölçümdür. Ölçümlerin düzenli yapılmaması can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak demektir.

Paratoner tesisatında meydana gelebilecek herhangi bir aksaklık, paratonerin işlevini yerine getirmesine engel olur. Topraklama yönetmeliğine uygun standartlarda yapılan paratonerlerin ölçümü, yılda bir yapılması gerekmektedir. Muhakkak ki bir arıza durumu tespit edilirse ölçüm ne kadar vakit geçtiği önemsenmeden tekrarlanmalıdır.
Ölçümlerde paratonerin sağlam olup olmadığına bakılır, paratoner direğinin sağlam olması ve ucunun paslanmamış olması gereklidir.Paratoner topraklama ölçümleri neticesinde direnç değeri fazla ise düşürülmesi gerekmektedir. Topraklamada önemli olan bir diğer husus temas yüzeyidir.
Bu yüzden korozatif etkilere karşı dayanımı da göz önünde bulundurulmalıdır. Cihazların topraklama işlemleri ayrı ayrı yapılmamalıdır. Eş potansiyeli sağlanabilmesi açısından bu çok önemlidir. Paratoner bakımlarının yaptırılmaması ve ölçümlerinin gecikmesi durumunda meydana gelebilecek kaza ve olaylardan fabrika sahibi ve iş veren sorumludur.
Halbuki alınacak önlemler hem çalışanın hem fabrikanın güvenliği açısından çok önemlidir. Paratonerlerin ölçümü yapılmadığına dair şikayet gelirse veya durumun nasıl olduğu fark edilirse fabrikaya, yapması gereken ölçüm ve bakımdan çok daha fazla miktarda ceza kesilir.
PERİYODİK KONTROL HİZMETLERİMİZ
- Köprülü Vinç Kontrolü (Muayanesi)
- Kule Vinç Kontrolü (Muayanesi)
- Portal Vinç Kontrolü (Muayanesi)
- Pergel Vinç Kontrolü (Muayanesi)
- Caraskal Kontrolü (Muayanesi)
- Mobil Vinç Kontrolü (Muayanesi)
- Hidrolik İnsan Sepetleri Kontrolü (Muayanesi)
- Elektrikli Forkliftler Kontrolü (Muayanesi)
- LPG li Forkliftler Kontrolü (Muayanesi)
- Dizel Forkliftler Kontrolü (Muayanesi)
- İstif Makinaları Kontrolü (Muayanesi)
- Transpaletler Kontrolü (Muayanesi)
- Araç Kaldırma Liftleri Kontrolü (Muayanesi)
- Hidrolik Krikolar Kontrolü (Muayanesi)
- Hidrolik Platformlar Kontrolü (Muayanesi)
Kalorifer kazanlarının; imalatının bitiminde, kullanılmaya başlamadan önce, basınçlı kaplarda değişiklik, onarım ve revizyonlardan sonra, yılda bir periyodik olarak ve en az üç ay kullanılmayıp yeniden servise girmeden önce kontrol ve deneyleri yaptırılmalıdır.
- Kompresör Hava Tankı
- Sıcak Su ( Kalorifer ) Kazanı
- Buhar Kazanı
- Kızgın Yağ Kazanı
- Kızgın Su Kazanı
- Hidrofor
- Basınçlı Kap (Genleşme Tankı, Boyler Tankı, Boya Kazanı, Amonyak Tankı, Soğutma Sistemi Tankı ve Akümülasyon Tankı)
- Otoklav